Mensensnakk #2


06.11.2015 | 15:39 | MENSENSNAKKJeg lurer på om man kan kalle seg selv for jomfru om man på en måte har hatt sex, men gutten kom ikke?

Å være jomfru = ikke hatt samleie. Men det har du, så du er nok ikke jomfru nei. 

Utflodet lukter som fisk, og det er sykt mye utflod å! Hva skal jeg gjøre? Er så flaut og ekkelt

Først og fremst er det greit å vite hvordan det skal lukte av utfloden når alt er normalt. Da skal utfloden ha en frisk og litt syrlig lukt, og den skal være klumpefri og blank, men vil endre seg til å bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen - altså når den havner i trusen din. (Merk at utfloden kan ha en metallisk lukt og rødbrun farge like etter mensen - det er fordi da renses siste rester av blodet ut. Med andre ord så skal utfloden din lukte litt surt. Ph-vedien i skjeden er på mellom 4 og 5, og dermed er det surt der nede. Husk også at om du har spist sterk mat, som løk, hvitløk og lignende, vil dette også kunne endre lukten nedentil, i form av at svetten din endrer lukt. (noe du vil merke under armene, også). ( kopiert fra kk.no )

Har lyst til og begynne med tampong men jeg tør ikke, hva kan jeg gjøre?

Det finnes forskjellige størrelser på tamponger, så annbefaler og prøve med gul i starten ( den minste ) også bytter du når du kjenner du er "komfortabel" med det. Det er helt normalt å synes det er litt skummelt i starten, men man må bare prøve seg frem. Mange prøver uten at man har mensen, men da kan det være litt vondt med tanke på at det er tørt område - så når du får mensen blir det mye lettere og få det til uten at det gjør vondt. 

hva bruker du vist du skal barbere underlivet? Og er det vondt?

Før du skal barbere er det lurt å vaske med intimsåpe så det er rent før du begynner. Etter du har dusjet er hårene myknet, da blir det lettere uten å skape irritasjon i underlivet. Husk at du må bruke en skarp barberhøvel så du ikke får røde prikker i etterkant, du må også huske å barbere samme retning som hårene vokser. Om du bruker barberskum uten parfyme eller intimsåpe til barbering er opp til hver enkelt- og skyll godt når du er ferdig. Gjør du det riktig så er det ikke vondt, bare husk å; bytt barberblad så ofte som mulig, ikke gjør det uten å skylle eller og dusje først, barber i riktig retning og skyll godt når du er ferdig.

Hvordan kan jeg dempe mensensmertene?

Det finnes mange kjærringråd mot mensensmerter, men det er ikke så veldig mye å gjøre med det. Med en gang du får vondt kan du prøve å legge deg ned og massere magen forsiktig og å sove med varmeflaske, det har faktisk funket for meg. Trening eller tøying hjelper mot kramper, så det kan du også prøve! Mange unngår å trene når de får mensen fordi det er ubehagelig, men trening hjelper mot krampene. Om du er en av de uheldige som har kraftige mensensmerter kan du snakke med foreldre om å få medisin mot det, snakk med apotek om råd:) Jeg hadde veldig mensensmerter for litt siden, da valgte jeg å begynne på ppiller og det har hjulpet veldig. Jeg er som sagt ingen lege, så kontakt lege eller apotek for råd og tips.


Når man mister jomfrudommen, er man jo ofte "ung og usikker", men forventer gutten at jenta skal være kliss naken, eller er det normalt å ha på seg bh elns?

Det er ikke gutten som bestemmer. Om du ikke er komfortabel med å ta av bh så er det du som bestemmer om du vil ha den på:) Men husk å vente med sex til du er helt klar. Men ja, det er helt normalt å ville ha på seg bh første gangene, dette har også veldig mye å si om du er komfortabel med partneren din og deg selv. 

Jeg tror jeg har fått infeksjon i underlivet. Er det noe jeg kan gjøre uten å si det til noen?

Annbefales at du sjekker det med en gang. Gå innom helsesøster, så hjelper hun deg uten at du trenger å fortelle det til venner eller foreldre. Husk at dette er jobben hennes, så ingenting er flaut å spørre om. 

Jeg har hat utflod i 1 år nå og lurer på om det er normalt og ha det lengre?

Nå må jeg nok skuffe deg og si at utflod kommer du til å ha nesten hele livet. Du får det 1-2 år før du får mensen og kommer til å ha det til langt etter overgangsalderen. 

Jeg lurer på om det er mulig å se på jenta om hun har hatt sex før? Er det noe forskjell på henne før og etter hun har hatt sex for første gang? Hva skjer med en jente under første samleie?

Nei, det kan du nok ikke. 

Kan man bli gravid av å ha sex når man har mensen? 

Ja, det kan skje. Sædcelle kan vare i 1 uke, så om du har sex i slutten av uka di kan du bli gravid. Bruk beskyttelse sier jeg bare:):) 

Når er man ferdig utvokst? Og har fått pupper, rompe og former liksom?

Du er ikke ferdig utvokst før du er 18-20 år gammel. 

 

Kan man sove med tampong?

Ja, men du må være forsiktig. Bytt rett før du legger deg og rett etter du står opp - så lenge den ikke er inne lenger enn 8 timer er det greit. Har du planer å sove i mer enn 8 timer annbefales det ikke, det kan gi infeksjon om du har den inne for lenge. 

Kan man ikke ha sex når man er under 16? og hva kan straffen bli?

Denne er veldig skumme å svare på med tanke på at jeg kan si feil. Her har dere regelen:

Straffeloven § 196 slår fast at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes. Dette gjelder også selv om begge partene var under 16 år. Imidlertid fremgår det av § 196 fjerde ledd at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Særlig hvis den ene parten er svært ung, vil imidlertid ikke straffen bortfalle. På samme måte vil det at den yngste parten er svært moden for alderen, kunne gjøre at større aldersforskjeller kan godtas. 

Straffeloven § 196 slår fast at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel i inntil 6 år.

Du har altså i utgangspunktet ikke lov til å ha sex med kjæresten din, selv om det er fullstendig frivillig fra hennes side. Aldersforskjellen mellom 19 og 15 er i grenseland for hva som er straffbart. Det vil derfor avhenge av en konkret vurdering om du kan straffes for dette, hvis forholdet skulle bli anmeldt.


Har dere noen spørsmål til neste gang?

 


22 kommentarer

Mensensnakk #1


20.10.2015 | 13:29 | MENSENSNAKKDere aner faktisk ikke hvor ofte jeg får spørsmål om sex, mensen og diverse andre ting. Jeg er ikke verdens mest erfarne person, men jeg har flere søstre med på laget- så vi tenkte å svare på deres spørsmål. Det er mange som synes det er kjempeflaut og snakke om sånt, da er jo dette en veldig fin mulighet da dere er anonym. Jeg vet jeg kommer til å få mange useriøse henvendelser nå, men det gjør meg ingenting. Tipper mange av dere synes mye av dette er ekkelt, men tenkte å bryte isen litt og gi litt faen - dette er helt normale ting som skjer alle. Om du ikke tåler snakk om mensen eller sex kan du bare krysse deg ut av bloggen, som en liten advarsel til dere som kommer til å kommentere "æsj" og andre barnslige ting. Jeg var nyskjerrig på sånt selv og google har vært min bestevenn de siste årene. Det er jo en hverdagsblogg, så hvorfor ikke ta opp litt hverdagslige ting for en jente i puberteten:p Spør om alt dere lurer på i kommentarfeltet, så svarer jeg det på neste mensensnakk. 


 

- Jeg er den eneste i vennegjengen min som ikke har fått mensen enda og jeg går på videregående, er det unormalt?

Når mensen kommer varierer veldig fra person til person, noen får det så tidelig som i 9års alderen- andre er så heldige at de ikke får det før på videregående. Mensen kommer som regel ikke før alle de andre pubertetstegnene kommer, som pupper, kjønnshår og lengdevekst. Det er helt normalt å få det i 17års alderen, ikke bekymre deg for det- vær heller glad for at du slipper og nyt det så lenge det varer.

- Når jeg barberer underlivet mitt begynner jeg bare å klø og det blir nuppete, vet du hva det kan være?

Dersom det bare er en liten rød prikk som klør så er det nok bare ingrodd hår etter barberingen. Viktig at du barberer med hårene og ikke imot for å unngå det, det kan også bare være en kvise. Det går gjerne bort av seg selv etter noen dager, hvis ikke kan du prøve å rense det med klorhexidin eller pyrisept ett par ganger daglig. 

- Kan jeg bade selv om jeg har mensen? Jeg tør ikke bli med klassen å bade, jeg er så redd for at det skal blø gjennom.

Det skal være helt safe å bade så lenge du bruker tampong. Kommer selvfølgelig an på hvor lenge du har tenkt å bade, men om du skifte en gang i timen så er du nok helt trygg. Prøv og unngå å bade i vann som er veldig kaldt eller skittent for å unngå infeksjoner. 

- Jeg klør skikkelig i underlivet, vet du hva det kan være? Jeg føler meg skikkelig ekkel og ukomfortabel ute blandt folk når det er sånn. 

Kløe i underlivet skyldes jo ofte soppinfeksjon. Det er ikke farlig og det er helt normalt for jenter å få det- det behandles enten med stikkpille, ellers kan du gå på apoteket og kjøpe canesten krem ( du trenger ikke resept ). Det kan også være at du bruker en sterk såpe i underlivet, du burde være forsiktig med hva du vasker deg med nedentil og IKKE vask inni..det er selvrensende, om du gjør det kan du få infeksjon og det gjør ting mye verre. 

- Jeg har ikke hatt mensen på flere måneder nå, er det normalt? 

I starten er menstrasjonssyklusen ( som betyr når du har mensen, til neste gang du får det ) veldig uregelmessig. Grunner til at du ikke får mensen om du har hatt det lenge kan være at du er gravid, at du spiser lite, at du er stressa eller at du er syk. Har du nettopp fått mensen så er dette ingenting å tenke på, sånn er det alltid i starten.  

- Hva betyr pms og hva er det?

PMS står for premenstruell syndrom. De fleste jenter opplever dette noen dager før mensen: da blir de gjerne lettere irritert eller følsom- de kan også gi magesmerter, hodepine, vond rygg osv. Det er veldig variert hvordan jenter blir før mensen, noen blir veldig følsom- mens andre kan oppleve å bli mer aktiv.

- Kan du ha sex når du har mensen? 

Det er ikke farlig- så dette er noe du må velge selv om du er komfortabel med eller ikke.- Jeg tror jeg har fått sopp i underlivet, men jeg har ikke hatt sex enda..forstår ikke hva det kan være. 

Sopp får du pga forstyrrelse i miljøet i underlivet, ikke pga at du har sex. Man får det som regel om man vasker underlivet, tro det eller ei- men underlivet er faktisk et selvrensende organ og da vil det bare forverre situasjonen om du vasker deg inni skjeden. Som sagt tidligere i innlegget så kan du kjøpe canesten krem for å få det bort. 

- Jeg får noe hvitt på trusa hele tiden, er det normalt?

Det er nok utflod, og utflod er no alle jenter har. Det kan være gjennomsiktig, melkehvitt eller gulaktig- det varierer også hvordan tykkelsen og konsistensen er fra person til person. Det er helt normalt og er bare et tegn på at du er frisk nedentil- så lenge lukten ikke er veldig stram så er nok alt helt normalt. Du kan også oppleve at det blir litt geleaktig, det betyr som oftes at du snart får mensen. 

- Er det normalt å legge på seg i puberteten og når får man pupper?

I puberteten er det normalt å legge på seg 10-15 kg pga former og kroppsendring. Puppene kommer enten samtidig, ellers vokser de saktere og kommer med årene. Det er ingen fasit på når de kommer eller om de i det heletatt blir noe større. 

- Når er det normalt og begynne med bh? hvordan kan jeg spørre mamma om å få uten at det blir flaut? tips?

Begynn med bh når du selv føler for det, det finnes ikke for tidelig eller for sent- det er helt opp til deg. Mammaen din har vært gjennom alt dette selv, så jeg kan garantere deg at hun ikke synes det er flaut- hun blir nok bare glad for at du kommer til henne når det er noe du lurer på eller vil når det gjelder sånne ting. 

- Jeg er 17år og den eneste av jentene som ikke har hatt sex, er jeg veldig sent ute?

NEI. Aldri tenk at du må forhaste deg med å ha sex, vent til du er helt klar selv og ikke la noe annet påvirke deg. 

- Er det ulovlig å ha sex når du er under 16år?

16 er jo den seksuelle lavalderen, men den loven er til for å beskytte mot sex som ikke er ønsket. Om begge er under 16 og er helt sikre på at de vil det, da er det lov ja- så lenge dere er jevnaldret og dere er 100% med på dette selv så blir det nok ingen straff. 

 

Vil dere ha en del 2? Spør om alt dere lurer på i kommentarfeltet.


50 kommentarer

hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©